Grön örtdressing + choklad&kokosbollar (fast inte tillsammans)

2011 oktober 12
tags:
by Greta

Det enda som är bra med att vara sjuk är att jag har tid att laga mat. (Okej, det och att jag hade tid att spela Sims en halv dag.) I lördags var jag på Bondens egen marknad på Katarina Bangata, världens bästa grej som vanligt, och köpte bland annat ett knippe bladpersilja. Häromveckan blev jag nämligen plötsligt så himla himla sugen på persilja – jag som fram tills för något år sen avskydde det mer än något annat i matväg. Där ser man, va.

Iallafall, jag visste egentligen inte riktigt vad jag skulle göra med all denna persilja som plötsligt fyllde kylskåpet.
Men dressing förstås.
Den här dressingen kan egentligen lika gärna vara en dipp, sås, röra, huvudrätt…  Det beror på hur mycket vatten man har i, helt enkelt, så det är bara att prova sig fram.


Grön örtdressing (inspirerad av Nourishing Flourishing)

1 stor vitlöksklyfta
1 medelstor avocado
ungefär 1 dl vatten
3 msk äppelcidervinäger
3 msk kallpressad oliv- eller rapsolja
1 halv citron, juice + rivet skal
1-2 dl färsk persilja, packad (mängd beroende på hur mycket man gillar det!)
1 dl färsk basilika, packad (eller ett par teskedar torkad, fast det blir ju annorlunda)
örtsalt, efter smak men kanske någon tesked eller så

1. Lägg vitlöken i en matberedare/mixer och kör tills den är hackad. Alternativt pressa den och använd en stavmixer för resten av stegen. Alternativt pressa den, mosa avocadon med en gaffel, hacka örterna & placera alla ingredienser i en glasburk, skruva på locket noga och skaka. Det mesta lär funka!
2. Mixa resten av ingredienserna tills det ser jämnt ut. Provsmaka. Det kan behövas mer citron eller vinäger, mer salt, kanske lite honung… Man får provsmaka sig fram helt enkelt.
3. Det kan förstås också vara himmelskt gott direkt. Bra va. Då kan man hälla upp det i en glasburk som man förvarar i kylen några dagar (avocado är som bekant en färskvara, fast citronen borde göra att det håller sig längre). Och så kan man slicka allt som har varit i kontakt med dressingen. Ni får det.


Alltså. Jag vet hur de här bollarna ser ut. Suspekta. Jag försökte göra det bättre genom att rulla dem i kakaonibs.
Motsatt effekt.
Men de är väldigt goda ändå.

Choklad&kokosbollar, 15-20 st
10 färska, urkärnade dadlar
2 dl mandlar
2-3 msk kakaopulver
3 msk riven kokos
1 tsk vaniljpulver
+ lite salt om man vill (man vill)

1. I en matberedare, kör mandlarna tills de är typ finhackade. Inte riktigt som ett mjöl och inte som hela mandlar, om det säger er något.
2. Töm ur mandlarna och kör (kan någon ge mig en synonym för ”kör”, tack?) istället dadlarna i matberedaren tills de är en kladdig massa. Mmm. En kladdig massa. Där fick jag till det.
3. Stjälp tillbaka mandlarna i behållaren, plus resten av ingredienserna, och matbered (där kom det!) tills blandningen är ordentligt blandad och jämn och lätt att forma.
4. Forma. Rulla i kokos eller kakao eller vad-ni-nu-vill-rulla-dem-i. Ät. Ät. Ät.

Det roligaste med det här inlägget är att jag har taggat det som ”bollar”. Gå nu och gör mat. Puss!

2 Responses leave one →
  1. oktober 12, 2011

    This salad dressing looks heavenly! I have so much parsley in my kitchen right now that it’s unbelievable. I will have to give this a go.

    And thank you for the kind words, it definitely made my day to read that :) I also think your blog is wonderful. Very pretty indeed!

  2. Anna permalink
    oktober 13, 2011

    Hahahahhaha kanelBOLLAR

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS