Två saker man kan göra med grönkål

2011 oktober 3
taggat:
av Greta

Egentligen brukar jag inte tycka så illa om måndagar. De är okej – jag har lite sovmorgon, jag har samhällskunskap, och jag har inte hunnit tröttna på att bo hos den förälder jag för tillfället bor hos. Men imorse när jag vaknade kände jag verkligen att näe, det här går inte. Jag har inte vilat en endaste sekund i helgen, och att gå till skolan i det skicket jag var i, det gick bara inte.
Så jag gjorde inte det. Jag stannade hemma och gjorde läxor, lagade mat och läste istället. Grät lite över min trasiga kamera när jag fotograferade mat med iPhonen (okej, jag grät inte, men jag blängde argt på kameran) Och så gick jag till min hälsokostbutik i pyjamas för att köpa kokosolja, fast istället kom jag hem med en liten pumpa, en zucchini och en gurka. Okej.

Det jag egentligen skulle skriva om idag var ju grönkål. Häromveckan köpte jag en gigantisk påse grönkål för 13 kronor, men sen var jag aldrig hemma så jag använde den aldrig. Tur att jag tog ledigt idag.


Grönkålssmoothie

1-2 stora grönkålsblad, utan stjälkar (men släng inte dem!)
3 dl havre/ris/mandelmjölk
2 msk linfrön
1 msk jordnötssmör
1 banan (frusen blir godast)

1. Placera alla ingredienser i en mixer: först mjölken, sen frön & jordnötssmör, sen grönkål och sist banan. Bananen tynger ner det andra så att det inte stänker upp på sidorna så dant.
2. Mixa på högsta tills smoothien är slät, någon minut eller så.
3. Häll upp i ett stort glas, försök förtränga att du har en tre timmar av mixerdiskande framför dig, och drick. Ja.

Det låter lite märkligt att dricka grönkål på detta sätt, men faktum är att det inte smakar särskilt mycket överhuvudtaget. Fast om det är första gången man har blad i sin smoothie är det bäst att börja med spenat, för det smakar absolut ingenting. Och är ett väldigt lätt och lättsmält sätt att få i sig blad till frukost.


Grönkålschips

sisådär 5 grönkålsblad
2 msk bjäst (undrar ni vad sjutton det är?)
2 rostade vitlöksklyftor (eller en rå)
2 msk olivolja
salt & peppar

1. Ta bort stjälken på grönkålen, riv bladen i lagom stora bitar, och lägg dem i en stor skål.
2. Rör ihop övriga ingredienser och häll över bladen. Blanda med händerna tills det verkar som att allting är täckt.
3. Sprid ut på en bakplåtspapprad plåt och skjutsa in i ugnen, på 175° C, tills de är krispiga – kanske en kvart eller så. Passa noga så de inte bränns vid!
4. Försök låtsas att du inte vet vad som hänt när du tio minuter senare står framför ugnen med en tom plåt och blåsor på tungan.

Från början hette det här inlägget ”Tre saker…”, för jag hade tänkt göra juice på de blad som fortfarande ligger i kylskåpet + alla stjälkar, men sen kände jag mer för att göra pumpamos. Jag vill iallafall säga att det går ypperligt att juica grönkål, så ni vet.

Nu har jag stått i köket så gott som hela dagen – förutom när jag läst naturkunskap – och det har varit så himla himla skönt och bra. Fast nu ska jag läsa A Feast for Crows istället. Puss på er!

2 Responses leave one →
 1. Anna permalink
  oktober 3, 2011

  Ja idag var en såndär dag då det bara inte gick. Knappt sovit nåt i helgen och upp tidigt till skolan.. så är det sånna grova förseningar på pendeln att knappt 1 tåg i timman gick. Och när jag precis missade Kungsängentåget och det regnade och halsen skrek och jag insåg att jag glömt mitt manus till teatern hemma då bara vände jag och gick hem igen. Fyfan. Men det slutade bra, jag har faktiskt pluggat väldigt flitigt hela dagen! (Vilket jag aldrig gör annars även om jag betsämmer mig för att göra det..). Och nu har jag sett på det nyaste avsnittet av Dexter! Och och oooch guuuud jag måste berätta jag är såå excited (man kan inte säga uppspelt/upphetsad.. det låter som sexuellt upphetsad) jag har beställt nagel.. stämpel..grejer. Ett paket med Bundle Monster plates!! titta här för att fatta vad jag snackar om: http://www.youtube.com/watch?v=9c8YTe0xSV0
  ooseeen detta är det paketet jag beställt från amazon!!! http://www.youtube.com/watch?v=yRT5t6AJq2s
  Jag vill att dom ska komme nuuuu! Ska göra så fina naglar på allt och alla!!!!

 2. oktober 3, 2011

  Greeeeeta saknarej. Måste ses snart okej.
  PS. Jag plockade kastanjer på vägen hem idag. Kul va. DS.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS